ONG-urile de media, între care și Centrul de Investigații Jurnalistice, cer eliberarea jurnalistei Viorica Tataru

Organizațiile neguvernamentale de media, între care și Centrul pentru Investigații Juranlistice (CIJM), condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii. Acestea cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să acționeze imediat pentru eliberarea jurnalistei Viorica Tătaru și să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege.

„La 24 ianuarie, jurnalista TV8 Viorica Tătaru a fost reținută de către forțele de securitate nerecunoscute din Tiraspol în timp ce își exercita misiunea jurnalistică. Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor”, se menționează în Declarație.

Totodată, asociațiile de media semnatare reamintesc că „art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală”.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.„Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să intervină imediat pentru eliberarea jurnalistei Viorica Tătaru, reținută în Tiraspol, dar și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”, se mai arată în declarația ong-urilor de media.

Și Biroul pentru politici de reintegrare a expediat în adresa reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost remisă o sesizare de urgență, cu solicitarea eliberării imediate a acesteia și a oferirii posibilității revenirii în siguranță pe malul drept al Nistrului.

Conform unui comunicat, a fost reiterat apelul asigurării accesului nestingherit în regiune jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului, în condiții similare, oferite celor din regiune, care fără obstacole și condiționări pot accesa și reflecta evenimentele ce au loc în perimetrul controlat constituțional.

Acest caz revoltător a fost adus în vizorul Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor externi relevanți, cu rugămintea de a lua toate măsurile posibile pentru a convinge Tiraspolul să renunțe la abuzuri și provocări, să respecte în mod echitabil drepturile și libertățile tuturor reprezentanților mass-media, să contribuie la eliberarea necondiționată a jurnalistei V.Tătaru și la revenirea în siguranță a acesteia pe malul drept al Nistrului.