Organizaţiile de media cer organelor de urmărire penală să investigheze cazul jurnalistei Natalia Morari

Organizațiile neguvernamentale de media, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cer Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze și să cerceteze informațiile făcute publice de moderatoarea talk-showului „Interpol”, Natalia Morari, în cadrul emisiunii de luni, 11 iulie 2016, privind planificarea unor provocări și tentativele de intimidare care, potrivit jurnalistei, ar fi comandate șefii unei instituții de stat.

„Un stat democratic și de drept trebuie să asigure securitatea tuturor cetățenilor săi, iar securitatea exercitării profesiei de jurnalist este o condiție esențială pentru monitorizarea de către mass-media a felului în care sunt gestionate treburile publice de către guvernanți. Orice amenințare și intimidare a jurnaliștilor pentru critică este inadmisibilă și nu poate fi tolerată. Mai mult decât atât, aceste fapte sunt pedepsite de legislația în vigoare a Republicii Moldova”, se arată în apel. 

Delaraţia organizaţiilor neguvernamentale de media a fost lansată după ce luni, 11 iulie, Natalia Morari a declarat la sfârşitul emisiunii „Interpol” că a fost avertizată de angajaţi din cadrul structurilor de stat că i s-ar pregăti provocări după ce i-a intervievat pe Mihail Gofman, fost şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, şi Sergiu Sagaidac, ex-şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale. Cei doi au făcut mai multe dezvăluiri privind fraudele bancare. Tot în cadrul emisiunii de luni, şi Mihail Gofman a avertizat-o pe Natalia Morari că ar urma să i se pună la cale provocări. „Vă place Carla`s Dreams? Au o piesă foarte bună - «Ero­ina». Doamna Morari, fiți atentă, fiindcă faceți emi­siuni foarte dure și luați-o ca un sfat pri­e­te­nesc. Nu lăsați geanta undeva. Când ieșiți din țară, veri­fi­cați roata de rezervă. Sunt infor­ma­ții...”, a declarat Mihail Gofman.