Economic

Vlad al Arabiei: averea, interesele și conexiunile din Orientul Mijlociu

pdm.md

● Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat pentru prima oară o serie de afaceri și interese în Orientul Mijlociu.

● Republica Moldova și-a intensificat în ultimii ani relațiile cu țările din regiune. Unul dintre intermediari este patronul Trans-Oil, Vaja Jhashi, care a consiliat mai multe structuri guvernamentale în Orientul Mijlociu.

● Emiratele Arabe Unite au fost o destinație pentru bani scurși din afacerea „Laundromatul rusesc”, precum și din „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie curent în Circumscripția uninominală nr. 17, Nisporeni. Conform declarației sale de avere și interese personale pentru 2018, președintele Partidului Democrat a arătat, pentru prima dată, că a avut venituri din Orientul Mijlociu și că deține firme la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, un paradis fiscal.

Vlad Plahotniuc a precizat în declarația de avere și interese personale că este singurul proprietar al firmelor Vangurad International LTD din Emiratele Arabe Unite și Vangurad International Group LTD de pe Insulele Samoa. Numai că el scrie diferit, în același document, cele două firme – Vanguard International Ltd și Vangurad International Ltd. Aceste companii sunt firme de investiții pe care le-ar fi cumpărat cu 100.000 de dolari americani. Am solicitat o explicație de la președintele PDM, dar, până la data publicării investigației, nu am primit niciun răspuns.

Indicând aceste companii, președintele democrat a menționat că a obținut de la Vangurad International LTD dividende în valoare de 4.550.200 de euro, 11.597.400 de lei moldovenești și 347.500 de dolari americani.

Trebuie menționat că Emiratele Arabe Unite fac parte din țările prin care au circulat în 2011–2014 sume ce se ridică la 434 de milioane de dolari americani din așa-numita afacere „Laundromatul rusesc”. Este vorba de o schemă financiară criminală prin care au fost scoși din Rusia 20 de miliarde de dolari obținuți în urma unor contracte cu statul.  

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au fost una dintre destinațiile banilor scurși în urma furtului miliardului, conform raportului II al companiei Kroll.


 

Afacerile Trans-Oil în Orientul Mijlociu

Emiratele Arabe Unite nu au fost pentru Moldova un partener economic important de la apariția acesteia pe harta politică a lumii. Cele două state au stabilit relaţii diplomatice la 21 decembrie 1995. De atunci și până în 2017, cu excepția unei tentative în 2008, Moldova nu a reușit să crească valoarea schimburilor comerciale cu Emiratele Arabe Unite. Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Emiratele Arabe Unite s-au ridicat în 2017 la exporturi de 2,47 milioane de dolari și importuri de 1,89 milioane de dolari. Această sumă nu este de departe nici măcar jumătate din veniturile firmelor lui Vladimir Plahotniuc din Emirate.

Cu toate astea, în aceeași perioadă, a reapărut subit interesul autorităților moldovenești pentru această regiune. De data asta, unul dintre liantele pentru interesele economice este grupul de companii Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie – rusă, americană și moldovenească. Grupul de companii Trans-Oil a ajuns să dețină astăzi monopol asupra exportului de cereale din Republica Moldova. Cel care i-a acordat în 2005 cetățenia Republicii Moldova lui Jhashi Vaja Enricovich a fost nimeni altul decât președintele Vladimir Voronin.  

Enricovich l-a însoțit, în 29–30 ianuarie 2018, pe premierul Pavel Filip într-o vizită în Emiratele Arabe Unite. Fiind întrebat despre motivul pentru care s-a aflat în delegația sa președintele Trans-Oil, premierul Pavel Filip a spus că acesta cunoaște foarte bine Orientul Mijlociu. „L-am selectat și l-am rugat să meargă în această vizită în Emiratele Arabe pentru că este singurul om pe care îl cunosc din R. Moldova. Vorbește fluent araba și este specialist în acest domeniu”, a explicat premierul Pavel Filip relația sa cu Jhashi. 

De partea cealaltă, solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Jhashi a declarat că nu deține nicio funcție oficială în Guvernul Republicii Moldova.

„Nu am nicio funcție oficială în Guvernul Republicii Moldova, nici de consiliere și nici de consultanță. S-a întâmplat acest lucru (conlucrarea cu premierul Filip – n.r.) datorită expertizei pe care o am pe Orientul Mijlociu și pentru că vorbesc fluent araba”, a precizat omul de afaceri, solicitând ca declarațiile sale să nu fie asociate politic.

Totodată, Jhashi a mai spus că și-a împărtășit uneori opinia despre anumite aspecte legate de economia Orientului Mijlociu și despre unele problemele tradiționale specifice regiunii unor diverse agenții guvernamentale, dar strict ca părere particulară a unui expert. De asemenea, la circa două săptămâni de la solicitarea oficială, Guvernul ne-a confirmat că Vaja Jhashi nu este oficial consilier guvernamental și că vizita pe care a întreprins-o alături de premierul Filip a fost una „în calitate privată, ca persoană care activează în sectoru privat”.

30 ianuarie 2018, Abu Dhabi. Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu prințul moștenitor al Abu Dhabi, Alteța Sa
Șeicul Mohammed bin Zayed, vicecomandant suprem al Forțelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite. Premierul Filip
este însoțit în această vizită de Vaja Jhashi, președinte al grupului de companii Trans-Oil (al doilea din stânga). 
Foto: moldpres.md 

Afacerile Trans-Oil în Orientul Mijlociu

Președintele grupului de companii Trans-Oil a declarat în octombrie 2017 pentru portalul infomarket.md că a semnat un contract, în valoare de 25 de milioane de dolari americani, cu Ministerul Apărării din Irak pentru livrări de ulei de floarea-soarelui.

În afară de aceasta, Grupul de companii Trans-Oil a exportat în 2017–2018 în Orientul Mijlociu produse în valoare de peste 34.500.000 de dolari. Cel mai mare importator de produse Trans-Oil a fost Ministerul Comerțului al Republicii Irak – 31.314.705 de dolari, după care urmează compania Babylon Overseas (FZE) – 2.996.216 dolari, și firma Taj al Sultan Refilling LLC – aproape 220.000 de dolari.

Babylon Overseas (FZE) a fost deschisă în 2016 în Sharjah din Emiratele Arabe Unite de către Ghenadie Ostrovețchi, soțul Stelei Ostrovețchi, directoarea SA „Floarea Soarelui” din Bălți. În martie 2017, Ghenadie Ostrovețchi a fost înlocuit în fruntea Babylon Overseas de un anume Muahammad Imran Abbasi.

Totodată, Babylon Overseas este compania care deține o parte din afacerea unui fost mare jucător din domeniul agriculturii din România, Adrian Porumboiu. La finele lui 2015, a fost preluată de către Vaja Jhashi printr-o schemă alambicată. Actualmente, tranzacția face obiectul unui litigiu care se judecă de către instanțele din România.

Vaja Jhashi și Stela Ostrovețchi. Agro-Logistics Forum „Dnieper-Danube-Black Sea”, 18–19 octombrie 2017, Chișinău

Filiera arabă

Legăturile dintre Vaja Jhashi și Vladimir Plahotniuc s-au developat pe parcursul ultimilor ani. Vaja Jhashi este membru al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova al cărui președinte este Vlad Plahotniuc. Interesele celor doi s-au intersectat și în cadrul Victoria Bank. Enricovich a deținut în decembrie 2011 funcția de prim-vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al acestei bănci.

Cu toate astea, președintele Trans-Oil a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că nu a avut niciodată afaceri sau relații comerciale cu Plahotniuc, „nici în trecut și nici prezent”. „Sunt prieten cu Vlad Plahotniuc de foarte mult timp, dar, sincer, nici măcar nu am știut că a avut interese în companii din Emiratele Arabe Unite. Prin urmare, evident, nu are nicio legătură cu mine”, a insistat el.

În ce privește interesele sale și funcțiile deținute la Victoria Bank și Asociația Oamenilor de Afacerilor din Moldova, Jhashi a menționat: „Fiind parte a Consiliului de Administrație al Victoria Bank, împreună cu alți șase membri, nu sunt partener de afaceri / acționar cu Vlad Plahotniuc. După cum știți, Consiliul de administrație are funcție de supraveghere”.

„Este adevărat că suntem amândoi membri ai Consiliului Asociației Oamenilor de Afaceri, însă aceasta este o entitate non-profit și non-comercială. În lumea mea, a comerțului, acest lucru desigur că nu cade sub incidența afacerilor comune sau a parteneriatului”, a subliniat el.

De alftel, Trans-Oil International a finanțat Consiliul Atlantic, un think tank american, care i-a invitat pe Vlad Plahotniuc (2016) și pe Andrian Candu (2018) peste Ocean la mai multe evenimente dedicate relațiilor internaționale. Mai mult, Trans-Oil a finanțat cercetări ale acestui centru analitic despre Republica Moldova.

În afară de relațiile cu Plahotniuc, Jhashi este la fel de bine conectat la anturajul lui Igor Dodon. Vicepreședinte al Grupului Trans-Oil este Mihail Caraseni, consilier al președintelui Dodon în probleme economice. Mihail Caraseni are un frate în Partidul Democrat, Demian Caraseni.

Vaja Jhashi a obținut cetăţenia Republicii Moldova la 29 decembrie 2005,
în urma unui decret semnat de Vladimir Voronin

Oficializarea noilor relații

Imediat după vizita lui Filip în Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova a inaugurat, la 10 mai 2018, o ambasadă la Abu Dhabi, într-o clădire de lux. Ambasador al Republicii Moldova în capitala Emiratelor Arabe Unite a fost numit Victor Haruța, fiul fostului șef al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din Chișinău, Eliferii Haruța.

La evenimentul de inaugurare a noii reprezentanțe diplomatice au fost prezenți ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și cel al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Ulianovschi nu este străin nici el de zona Orientului Mijlociu. Acesta a fost șef al Direcției America, Asia, Orientul Mijlociu și Africa la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene între 2011 și 2013 și Însărcinat cu Afaceri Economice în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar între 2013 și 2014.

Tudor Ulianovschi a ajuns ambasador în Elveția (2016–2018) pentru ca mai apoi, din 2018 și până în prezent, să ocupe fotoliul de șef al diplomației moldovenești la doar 35 de ani.

Cetățenia Republicii Moldova pe bani mulți din Emirate

După inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, la 11 iulie 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici a anunțat semnarea unui contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu consorțiul MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd.

Chiar în aceeași zi, 11 iulie 2018, jurnaliștii portalului maltez St. Lucia News au scris că MIC Holding LLC este acronimul pentru Moldovan Investment Company (MIC), companie cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Serviciului de Informații și Securitate nu i s-a permis să verifice persoanele în prealabil. Astfel că oricine, indiferent de antecedente penale, dar cu bani în buzunar, poate să-și cumpere cetățenia R. Moldova și apoi să-și „albească” sumele de „bani negri” pe care le deține contra unei taxe de 3% către statul R. Moldova.

Între 2013 și 2014, Tudor Ulianovschi a fost însărcinat cu Afaceri Economice în cadrul Ambasadei Republicii Moldova

în Statul Qatar

Astfel, la scurt timp, în plina vară și în ultimele zile ale sesiunii parlamentare de dinainte de vacanță, Parlamentul a adoptat pe 26 iulie 2018 controversata reformă fiscală care conținea prevederi legate de amnistierea fiscală.

Acest pachet de legi ce ar fi trebuit să stimuleze economia a legiferat în subsidiar și dobândirea cetățeniei R. Moldova în condiții dubioase. Au fost create 5.000 de cetățenii ce pot fi acordate contra sumei de 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Această combinație a fost taxată imediat de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Ambasadele UE și SUA la Chișinău, FMI și alte instituții au avut reacții virulente la hotărârile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova.

În ciuda reacțiilor negative venite din partea partenerilor și donatorilor occidentali ai R. Moldova, Guvernul R. Moldova a continuat să promoveze dobândirea cetățeniei Republicii Moldova în Orientul Mijlociu, mai precis Emiratele Arabe Unite.

Ulterior, pe 5 noiembrie, o delegație a R. Moldova lansa la nivel internațional „Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție” în cadrul Conferinței Globale a Reședinței și Cetățeniei. Evenimentul s-a desfășurat în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii