Ion PlescaIon Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău, a împrumutat în doi ani câteva zeci de milioane de lei, gajând același apartament. Magistratul nu vede nicio problemă, în timp ce alți juriști susțin că astfel de credite pot fi considerate favoruri

Ați încercat vreodată să contractați un credit de la o bancă? Nu avem în vedere credite de consum de câteva mii de lei. Încercați să împrumutați, de exemplu, o sumă de un milion de lei și mai mult și veți constata că va trebui să dispuneți de un gaj ce acoperă împrumutul în proporție de 140% din valoarea acestuia.

Regula nu este valabilă însă și în cazul unor „persoane alese“, printre care se numără și judecătorul Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău.

Datele de care dispunem arată că Ion Pleșca și familia sa au  împrumut de la două bănci din Moldova câteva zeci de milioane de lei. Lipsa declarației de venit pe pagina Curții de Apel și pe cea a Consiliului Superior al Magistraturii nu ne permite să afirmăm dacă magistratul a declarat aceste împrumuturi și dacă câștigă suficient pentru a rambursa banii.

Împrumuturi pentru fabrica de carne

Să o luăm de la capăt. Conform datelor de la Agenția Relații Funciare și Cadastru, Ion Pleșca, împreună cu soția sa Tatiana, dețin în proprietate o casă de locuit pe strada Pictor Ion Jumati și un apartament pe strada Zelinschi, din Capitală. Imobilul se regăsește și în ultima declarație pe venit publicată, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Tot atunci, fostul deputat, împreună cu soția, declara, pentru anii 2008-2009, venituri de 270.312 lei.

Dacă această casă a fost declarată anterior, apartamentul de pe Zelinschi apare în acte pentru prima dată. În acest bloc doar câteva apartamente sunt locuite. Casa magistratului nu este finisată, dar a fost gajată deja de câteva ori la două bănci. Oficial, beneficiarul creditelor nu sunt Ion și Tatiana Pleșca, ci combinatul de carne Nivali-Prod SRL (până la finele anului 2010 se numea Sembis-Max SRL), la care feciorul magistratului, Igor, deține în acte 25% din acțiuni. Feciorul a fost împuternicit de către părinți să-i reprezinte la contractarea creditelor.

Credite de milioane fără dobândă

Primul împrumut a fost acordat la 7 septembrie 2010. Apartamentul, cu suprafața de 87,5 metri, a fost ipotecat pentru patru milioane de lei de la Moldindconbank, (Document 1, Document 2) pe un termen de trei ani. Tot în aceeași zi banca a mai eliberat un alt împrumut în valoare de 200.000 de dolari, care la cursul oficial echivala cu 2,46 milioane de lei. Valoarea de ipotecă a apartamentului gajat constituia 1,178 milioane de lei, adică de cinci ori și ceva mai puțin decât mărimea împrumuturilor.

Casa lui Plesca
Casa lui Ion Pleșca

La mai puțin de o lună, pe 4 octombrie 2010, folosind același apartament în calitate de gaj, a fost contractat un credit de 350.000 de dolari (4,3 milioane de lei), pentru o perioadă de trei ani. Peste o săptămână a mai fost luat un alt împrumut de120.000 de dolari (circa 1,5 milioane de lei) pentru un termen de cinci ani. Astfel, în decursul a cinci săptămâni, gajând un apartament ce valora 1,178 milioane de lei, au fost contractate de la o singură bancă împrumuturi în valoare totală de circa 12 milioane de lei. Curios este că nicăieri nu figurează care este rata dobânzii la aceste credite.

În acea perioadă Ion Pleșca era deputat și candida din nou pe listele Alianței Moldova Noastră.

Din documentele de care dispunem nu există însă nicio confirmare că aceste împrumuturi au fost rambursate.

La 19 aprilie 2012, Ion și Tatiana Pleșca, reprezentați deja de Sergiu Grădinaru, depun iarăși în calitate de gaj apartamentul de pe strada Zelinschi, de această dată la Victoriabank. Creditul, în valoare de cinci milioane de lei și o dobândă de 12%, este acordat din nou firmei Nivali-Prod, la care Sergiu Grădinaru este acționar majoritar cu 61,06%.

Cu o lună mai devreme, la 14 martie 2012, Igor Pleșca, feciorul președintelui Curții de Apel, a contractat și el două credite, dar de la Moldindconbank, unul de patru milioane de lei și altul de 470.000 de dolari. În calitate de gaj este depus de această dată apartamentul de 83 metri pătrați pe care-l deține într-un bloc de pe strada Moara Roșie. Potrivit contractului, valoarea de ipotecă a locuinței, consimțită de părți, este de 764.000 de lei.

Președintele Curții de Apel nu vede nicio problemă în faptul că a gajat apartamentul său pentru ca o firmă să poată împrumuta de la două bănci circa 17 milioane de lei. „De rambursarea creditelor se ocupă Igor. Nu văd nicio problemă. Astfel l-am ajutat pe feciorul meu să-și dezvolte o afacere, la care el, împreună cu partenerul său, muncește foarte mult“, ne-a declarat Ion Pleșca.

Judecătorul nu are nicio vină

Apartamentul pe strada Zelinschi

Nicolae Eșanu, ex-viceministru al Justiției, spune că, dacă băncile au dat credite cu o valoare mai mare de câteva ori decât gajul, atunci problema este a instituției financiare, care astfel își asumă riscuri mari. „Nu cred că un judecător a comis o ilegalitate, dacă a depus gaj imobilul său pentru ca cineva să beneficieze de credit. Problema este mai degrabă una de etică, de încălcare a deontologiei judecătorești. Astfel de credite pot fi considerate și un fel de favoruri, care știrbesc din credibilitatea magistratului“, a explicat juristul.

Judecătorul nu trebuie să pretindă și să accepte favoruri

Judecătorul și membrii familiei sale nu trebuie să pretindă sau să accepte cadouri, moșteniri, împrumuturi sau favoruri în legătură cu acțiunile făcute, pe care le vor face sau pe care au omis să le facă în îndeplinirea atribuțiilor judiciare, se spune în Principiile de la Bangalore privind conduita judecătorului, întocmite de Grupul pentru Integritate Judiciară. Documentul publicat pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă în acest moment singurul instrument internațional valabil în privința conduitei judecătorilor.

Profil

Funcția: președintele Curții de Apel Chișinău Vârsta: 55 de ani

2005-2010: deputat în Parlament

2009-2010: președinte al Comisiei juridice.

În anii 1987-2005 a fost președinte al Judecătoriei Botanica. A fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău în iulie 2011, înlocuindu-l pe Anatol Doga, care a fost suspendat din funcție pentru că nu și-a declarat toate bunurile. Recent a fost decorat de președintele Nicolae Timofti pentru activitate prodigioasă în domeniul Justiției.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranță zero corupției“, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.